07.11.2018

Форум на граѓанското општество Скопје 2018

По враќањето во Скопје по две години, во главниот град на државата се одржа привремено издание на Форумот за граѓанско општество на 7-9 октомври 2018 година. На настанот присуствуваа повеќе од 60 претставници на граѓански организации кои ги спојуваат поранешните и сегашните претставници со различни позадини кои се движат од активистички мрежи до академски и невладини организации.

Форумот се состоеше од тридневни обемни дебати, состаноци, работилници за соработка и интерактивни панели. За впечаток од прва рака, погледнете го ова кратко видео.

Покрај CSF настаните организирани на маргините на состаноците на Самитот на Западен Балкан, привремените форуми на граѓанското општество им дадоа платформа и глас на локалните граѓански организации и нивните претставници во меѓувладиниот процес на Самитите на Западен Балкан.

Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС), заедно со ко-организаторите- Европскиот фонд за Балканот, Ерсте Стифтунг, Еуротинк и Младинскиот образовен форум примарно се фокусираа и ги обмислија четиригодишните форуми на граѓанското општество во Берлинскиот процес,  притоа анализирајќи ги нивните предности и слабости, како и размислувајќи за иднината на процесот.

Учествувајќи во групни дискусии, претставниците на граѓанското општество го покренаа прашањето за поголемо вклучување на локалните актери и проактивната поставеност на агенциите од страна на граѓанските организации за време на подготовките на самитот на Западен Балкан; во отворено агора поставување, тие разговараа за различните очекувања во однос на процесот и различните потенцијални улоги на граѓанските организации од конструктивни консултации до критички активизам.

По разговорот со Марта Шпала, една од лицата задолжени за подготовките за следниот Самит на Западен Балкан во Познан (Полска), се дискутираше за сегашните актуелни теми на полската влада, имено регионалната соработка на локално ниво, економските реформи и соработката во областа на културата. Во меѓувреме, учесниците го потврдија своето очекување дека клучните прашања за владеењето на правото, слободата на медиумите и неказнувањето ќе бидат земени предвид од страна на полските модератори на самитот и за истите ќе се дискутира во Познан.

Фондација Фридрих Еберт Скопје

Ул. Борка Талевски 42/6
1000 Скопје
Северна Македонија

+389 2 3093-181 / -182
contact(at)fes-skopje.org


назад на почеток