Еднаквост и социјална правда

Општествата каде има поголема еднаквост се поуспешни. Економијата функционира подобро, образовниот систем е поефикасен, во просек, луѓето се поздрави, живеат подолго и се посреќни со можностите кои им ги нуди животот. Оттаму, создавањето на еднакво и поправедно општество е од суштинска важност за државата да почне да се развива и да оди напред. Следејќи ги движечките вредности на социјалдемократијата, ние во ФЕС Скопје ги насочуваме нашите активности на низа прашања кои се поврзани со овие теми.  

Ние работиме за еднакво општество, кое обезбедува еднакви можности и социјална заштита за сите граѓани. Тоа подразбира еднаков пристап до образование, еднаква плата и социјална сигурност но и засилена поддршка за оние групи граѓани кои се запоставени, наместо на оние кои и самите успеваат во животот.   

Борба против сите облици на дискриминација и јакнење на свеста за важноста на толерантно општество за создавање на поуспешна иднина за сите е од клучна важност за да се постигне ова. Тоа значи и поддршка за вклучување на жените на пазарот на трудот, борба за добри и правични работни услови и образовни можности исто како и откривање и спречување на структурна и секојдневна дискриминација и стереотипи засновани врз раса, сексуална ориентација или род.

Најнови вести и настани

17.05.2018 | Еднаквост и социјална правда | News

Еднаквоста е важна!

Повеќе даноци, но само за оние кои може да си ги дозволат! Драган Тевдовски даде свои коментари на новата регионална студија за Нееднаквоста, на...


повеќе

25.11.17 | Еднаквост и социјална правда | Настани

ВКЛУЧИ СЕ #СоСрцеЗаСекојаЕдна

Жени хероини од секојдневието: Модна ревија која беше поразлична од сите досега одржани во Македонија – на која манекенки/модели беа жени-хероини од...


повеќе

03.11.17 - 05.11.17 | Политички дијалог и активности со граѓанскиот сектор | Настани

Истражувачки филмски фестивал Скопје

Фестивалите се секогаш повод за прослава, и со првото издание на истражувачкиот филмски фестивал Скопје ние се обидовме да промовираме идеи, храброст...


повеќе


FES Interactive

Фондација Фридрих Еберт Скопје

Ул. Борка Талевски 42/6
100 Скопје
Македонија

+389 2 3093-181 / -182
contact(at)fes-skopje.org


назад на почеток